11. prosince 2004

Byl nějakej frmol, takže další klenoty tu jsou skoro po měsíční pauze. Začnu těma rozhlasovejma. Na stránkách Českého rozhlasu se dá oběvit spousta zajimavých věcí. Třeba i fotografie z Pákistánu a Afgánistánu.
Pěkné snímky pořizuje i webová kamera na vysočině, přesněji v Nedvězí u Poličky. Je radost sledovat, jak se krajina mění v průběhu roku. Zkuste si tipnou, kdy dozrálo obilí, vykvetli pampelišky, napadl sníh.... Jak si žije česká rodina v Bruselu můžete zjistit na webu rodiny Chaloupkových.
Trošku jako z dílny legendárního radia Jerevan zní zpráva o dopadení zloducha na základě čárového kódu nalezeného na místě činu. Našel jsem fotografii, která docela pěkně vyjadřuje i můj pocit z toho, co američani provádějí v Iráku.
Na závěr dva stavařské skvosty. V Bostnu se podařil jedinečný kousek: dostat z centra města mezistátní dálnici, odklonit tranzitní dopravu z centra a na místě starých komunikací vysadit nové parky. Celý projekt se připravoval téměř 30 let a stále eště není dokončen. Americké daňové poplatníky už stál dost pěněz, ale ty miliardy určitě stály za to. Stavaři se museli poprat s nejedním technickým problémem. Desetipruhou dálnici totiž přestěhovali do tunelů pod město, kde už tak je rozsáhlá síť metra, rozvodů a málo únosné zeminy.
Ve Francii zase potřebovali na dálnici spojující Clermont-Ferrand s Béziers přemostit údolí a tak vytvořili most dlouhý 2460 m, který se vznáší 343 m nad dnem údolí.

Žádné komentáře: